Att ta ansvar (och att slippa)

Snabbt skrivet och halvarslat inlägg pga mediciner och trött, ber om ursäkt för eventuella stavfel. 

Lady Dahmer skrev ett inlägg om aborter nyligen (tänker ej länka pga obehagliga bilder, om ni vill läsa får ni klicka er dit på egen hand). Kontentan i inlägget är iaf att hon tycker att fler kvinnor ska våga genomföra abort vid oönskad graviditet. Det är förstås ett sätt att lösa problemet men jag skulle vilja titta på detta från ett helt annat perspektiv. Ansvar, och vem som anses bära det.

”Kvinnans kropp, kvinnans ansvar” skriver någon i Dahmers kommentarsfält och menar att det enbart är kvinnans ansvar att skydda sig under sex. Såvida inte mannen involverad blir ledsen pga aborten förstås. Då är det helt plötsligt en delad fråga där båda parter måste komma överens. Hypokritiskt. Antingen har båda ansvar, alltid. Eller så har enbart kvinnan ansvar, alltid. Vi kan inte vrida världen ur led för att allt alltid ska rulla fritt åt männens vägar.

Det är en trist, och vanligt förekommande åsikt, att skydd är kvinnans ansvar. När en efterfrågar kondom händer det ofta att det suckas eller du får frågan ”tar du inte p-piller?”. Den allmänna uppfattningen med män jag har legat med har varit att kvinnor ska ta p-piller, eller ha p-stav. Om inte annat ha mini-piller liggandes. Om allt skiter sig totalt kan hon ju genomföra abort. Fan så praktiskt det måste vara att födas med penis.

Jag tar ju inte p-piller, och jag tänker aldrig göra det heller. Jag pressar inte i mig hormoner när kondomen finns. Jag pressar inte i mig hormoner bara för att män ska slippa det fruktansvärda, blodisande obehaget av att bära kondom under samlag. Varför, varför, varför stannar vi kvar i tanken att män har 0 ansvar under samlag (och varför är det samtidigt synd om män när kvinnan begår abort, alltså wtf?).

Jag skulle önska att istället för att prata om skydd i allmänhet lära människor (av alla åldrar, inget djävla but tonåringar tack) att en skyddar sig själv. Inte någon annan. Om du inte vill ha barn så ha med dig en kondom. Vad du har mellan benen är irrelevant. Ta p-piller om det funkar för dig, men ta inte p-piller för din killes skull. Ta med dig kondom om du är kille, finns inte så mycket annat att göra pga hormoner för män lågprioriteras. Om du inte gör det, om du inte personligen själv gjorde en insats för att förhindra en graviditet så våga fan inte ha en åsikt om aborter.

Jag är så trött på män som tycker synd om sig själva pga av aborter. Om du inte vill ha barn så gör inte en kvinna gravid. Finns inget skydd till hands är ju ett bra tips att inte stoppa penis i vagina (revolutionary thinking; det går att ha sex ändå), det är inte läge att ynka om sina känslor när det är det närmsta åren av en kvinnas liv, hennes hälsa och säkerhet, hennes ekonomi och privatliv som står och hänger. Ingen man ska sitta och tro att han i det läget förtjänar att prioriteras. Det är inte du som dör, om något går fel, så att säga.

PSA: Sluta rekommendera p-piller för små flickor. Sluta snacka om p-piller som om det naturligen är det bästa preventivmedlet, snacka inte om ansvar i allmänhet utan om vikten av att alla involverade i en sexakt tar ansvar, börja prata om varför inte preventivmedel används under sexualundervisningen. Ni kan rulla samma ”viktigt med skydd, glöm ej” band hur många gånger som helst, om ungdomar är av uppfattningen att skydd är kvinnans ansvar och att kondomer är lite omoderna så kommer det inte hjälpa ett skit. PSAO

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s