Det behövs kanske brännas ett par bibliotek då och då

Sjukt provocerande titel kommandes från en bokfantast jag vet, men mitt intresse för text och böcker till trots är jag även en känslolös, osentimental människa och nu har jag gått och tänkt på e-böcker ett tag och kommit på att det här med att arkivera ‘all världens tillgängliga litteratur digitalt’ som Google ägnar sig åt inte är så djävla bra ändå. Jag läser om arkiven under Humlegården och hur några forskare ynkar sig övar att de kan ju förgöras, av eld, av krig, av sabotage etc. och jag kan bara tänka: Jaha?

Så vaddå? Jag tycker att vi människor generellt värderar gamla saker och gammal information för högt. Jag vet att det finns många som tycker det är en hemsk sak att säga, men ärligt talat jag bryr mig inte. Människor som tänker på krig och oroar sig för sina böcker är fan skamliga, jag skiter i VAD för bok det är. Men det är inte riktigt den poängen jag vill ha fram i just detta inlägg utan snarare: Ibland måste saker bort för att göra plats för nytt.

Ibland kommenterar forskare eller vanliga människor biblioteket i Alexandria, samt andra förgjorda bibliotek med ‘undrar hur mycket kunskap som gick förlorad’ eller ‘hade vi kommit längre om så många böcker inte bränts genom tiderna’. Nu när vi har ställt oss dessa frågor i x antal år skulle jag vilja att vi tar en sekund och ser det från andra hållet: ‘Hur mycket kunskap hade vi gått miste om ifall biblioteket hade stått kvar?’

Hur mycket av dagens vetenskap hade existerat om alla gamla källor fanns, hur många skulle brytt sig om att skriva nytt, forska nytt om det redan fanns hundratals böcker som gjorts? Jag är starkt emot tanken att allt måste sparas. Varför det? Böcker är bara papper med text på. Om de brinner upp så vaddå? Låt någon annan skriva nytt istället för att ynka.

Sedan har vi ett annat problem; Om allting sparas förstår ni hur mycket information som kommer finnas? Hur ska en människa relatera till ett digitalt bibliotek med 750 miljoner böcker? Hur stor mening kommer det kännas att skriva en bok om den kommer hamna där? Information måste försvinna, vi kan inte bara skapa databaser där vi bygger och bygger och bygger. Gammalt skit måste bort. Arkiv måste brinna ner. Data-servrar måste krasha. Det kommer inte hålla i längden att sitta på information från flera århundraden tillbaka.

Var inte så sentimentala.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s