Att Äta Ett Djur

Äta-djurDet var ett tag sedan jag läste Foers Äta Djur men jag har inte riktigt orkat skriva om det förrän nu. På sätt och vis känns det lite onödigt av mig att läsa böcker av det här slaget. Jag är ju redan vegetarian, dock ej vegan. Och i ärlighetens namn nu; hur många av oss vet inte redan att djurfabriker suger? Jag har svårt att tro på att någon skulle läsa Äta Djur och slås av häpnad. Alla vet att det är skit, men de flesta äter kött ändå. Det är egentligen där det intressanta ligger. Varför? Varför konsumerar jag mjölk när det finns sojamjölk (okej, jag vet varför, det är för att jag arbetat på en mjölkfarm i miniformat och lever i en illusion av att alla andra mjölkfarmar är lika nice). Om jag har höns jag ibland tar ägg ifrån, är jag en ond människa då? Jag har bin som jag tagit honung ifrån en gång, är det taskigt? Eller är det byteskultur med djur? På sätt och vis känns det liksom som en schysst deal att jag tar hand om detta bisamhälle när det enda jag tar ut av det är en yttepytteliten procent av den honung de skapar (vet ni hur mycket honung ett bisamhälle producerar? Ledtråd: sjukt mycket). Vart ska jag dra min gräns? Jag kan sluta dricka mjölk. Jag kan inte sluta döda myggor.

Och hur mycket dör via de vegetabilier jag äter? Hur många djur och människor kom till skada för att sätta kidneybönor på mitt bord? Jag försöker att odla mina egna bönor, men då måste jag också vara beredd att jaga iväg en älg med en kratta i högsta hugg (något jag fick helt löjligt stark kritik för på ett forum förra sommaren), för annars måste jag ju ändå köpa bönor. Och hur många ”skadedjur” blev inte förgiftade, fångade i fällor eller skjutna för att hålla de fälten fria?

Det här är ingen vidare bra recension så jag får väga upp det lite; Äta Djur är en bra bok. Den funkar för alla veganer, oavsett om du är det för djurens skull, miljöns skull, din hälsas skull eller alla tre. Jag skulle dock vilja påstå att den särskilt passar för icke-veganer samt eventuella människor som faktiskt inte har en aning om hur djurfabriker ser ut. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s