En besvikelse

257c3160f15d2d3bcee361e81d5f5c2dNick Perumov är en författare som jag sett bli hyllad av många som uppskattar fantasy. Han pressas ofta in i samma kategori som Joe Abercrombie och i den recension som klistrats in på bokens framsida står det ”Perumov får Tolkiens Mordor att verka ungefär lika farligt som en Stockholmsk korvkiosk”. Då förväntar jag mig ju såklart att det ska vara så brutalt och läskigt. Och det är det ju inte. Det är faktiskt ganska trist.

Det finns författare som kan använda mycket ord och göra något fantastiskt av det, och så finns det författare som använder mycket ord och så blir det bara ord tillslut. Jag tillhör (tyvärr) den senare kategorin. Olyckligen tycker jag även att Perumov gör det. Det blir för mycket ord och det blir tråkigt. Han får inte alls Mordor att framstå som en korvkiosk, och han är inte alls lika bra som Abercrombie.

Och så det här med hunner. I Europeisk litteratur framställs alltid hunner som barnaätande monster utan någon humanitet what so ever. Ursäkta men, när en kommer från Europa, en kontinent som gjort konst av att kolonisera och utnyttja allt vi ser i våra kikare, då kanske en inte ska svartmåla ett folk som gjorde samma sak men i betydligt mindre skala. Skärpning för tusan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s