Hur kan ni inte märka att ni är privilegierade?

De senaste dagarna har det varit stora mängder rasism och enorma mängder idioti i min webbläsare. Det började med att Nöjesguiden intervjuade Valerie Kyeyune BackströmDärifrån kom jag till Valeries blogg Falskheten, där hon skriver om rasism (det är en mycket bra blogg, läs den). Det finns en typ av människor som inte klarar av att bli informerade om rasism. En typ av människor som på riktigt anser att anti-rasism betyder anti-vit. Människor som vägrar acceptera att rasism mot icke-vita är på allvar.

Först har vi människor som börjar skrika om att ”Jamen, andra länder har ju också haft slavar”. Det borde inte vara så svårt att förstå varför just västerländsk slavhandel är mest relevant i västvärlden. Dessutom är det fullkomligt irrelevant vad som hände för länge sedan, om det inte finns några lämningar av det i nutid. Vita människor drar fortfarande nytta av den kolonisering vi har ägnat oss åt. Vita människor har fler privilegier än icke-vita. Det betyder inte att din hudfärg är den enda avgörande faktorn men nog tusan spelar den in. Har ni inte märkt det borde ni pröva att öppna ögonen.

Sedan har vi (de vita) människorna som alltid ska bli sårade. Dvs, de blir ledsna så fort någon börjar prata om rasism för de har ju aldrig varit rasistiska. Inte kan ni prata så om vita alla är inte så, osv. Alla vita är inte rasister, men det är inte det som spelar roll just nu. Poängen är att vi vita får privilegier i livet oavsett om vi personligen är rasister eller inte. Även om du inte vrålar rasistiska saker efter alla svarta du ser så är du fortfarande del av ett samhälle som förfördelar vita.

Det är det ni borde jobba emot. Istället för att gråta om hur ni inte är rasister borde ni kämpa mot ett samhälle som ger er fördelar tack vare er hudfärg. Det räcker inte att säga ”ameh, Jag är inte rasist”. Bevisa det genom att ta ställning mot rasism nästa gång. Vägra acceptera om någon annan är rasist. Våga peka ut de filmer, böcker eller personer som reproducerar fördomar. Om ni inte har tid eller lust till det (alla kan inte ta alla strider trots allt) så var åtminstone glad att någon annan gör det.

Om ni nu är så orasistiska som ni påstår, borde ni inte visa detta genom att uppmuntra personer som Valerie, som faktiskt tar ställning mot rasism?

Läs Valeries inlägg om White Guilt, samt lyssna till det hon säger. 

Annonser

2 responses to “Hur kan ni inte märka att ni är privilegierade?

  1. Jag tror det är ganska lätt att inte märka att man är privilegierad, det ligger som i sakens natur. När man hör till normen märker man det inte så tydligt som när man bryter mot normen.
    Men jo, just därför är det ju viktigt att lyssna och bli medveten om sina privilegier!

    • Finns nog en del människor som inte ser det, ja. Sedan tror jag även det finns människor som inser att de har privilegier men inte riktigt vill eller orkar göra något åt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s