Tematrio: Dåligt enligt mig

Om ni inte hänger med i Bokbloggarmaffian™s senaste diskussion så handlar den om vad som ÄR dåligt och vad som ÄR bra. En del menar helt enkelt att det går att dela upp böcker på detta vis. Att vissa böcker ÄR bra och därmed basta. Andra menar att det mer komplicerat än så och att kultur inte fungerar på det viset. Hur som, veckans tematrio går ut på att berätta om litteratur som är dålig, enligt dig. Oavsett vad resten av din omvärld har att säga om dem. Här kommer mina tre:

1. Haruki Murakami. Mitt problem med Murakami är hans språk. Jag kan inte läsa hans böcker för jag kan inte sluta störa mig på främst dialogerna, men det mesta andra också. I mina ögon är det inte riktiga människor i Murakamis böcker. Inte riktiga karaktärer. Det är styltigt och tvunget och obekvämt. Dessutom övermystifierar han om och om igen och jag orkar bara inte med sådant.

2. Fifty Shades serien. Det var inte länge sedan jag skrev om den i ett eget inlägg men den får en plats här ändå. För det var faktiskt riktigt, riktigt dåligt. Kasst språk, kassare handling, kassare än kassast karaktärer.

3. Mari Jungstedt (eller eventuellt alla deckare på hela jorden). Jag läste Jungstedts Den sista akten eftersom jag fick den på köpet med min läsplatta. Jag läser inte deckare egentligen så jag har ingenting att jämföra med men jag tycker det var ofantligt träigt och förutsägbart. En sak som slog mig när jag läste Den sista akten var att den nog skulle vara bättre om hon tog bort brottet och la till vardagsdraman istället.

Vilken litteratur tycker ni är dålig?

Annonser

2 responses to “Tematrio: Dåligt enligt mig

  1. Jag har nog bara läst positivt om Haruki Murakami, även om jag inte har läst något av författaren själv..
    Fifty shades har jag dock läst och kan hålla med till viss del, jag gillar inte heller varken språket eller karaktärerna eller handlingen. Men något måste den väl ha som lockar så många läsare? Till viss del kan väl ändå en bok räknas som bra om den lockar läsare som annars inte botaniserar bland bokhyllor, lite som Jag är Zlatan. Fifty shades har ju onekligen lockat fler läsare än t.ex vilken nobelpristagare som helst.
    Och på den sista punkten håller jag ju då inte alls med eftersom deckare är min specialitet, min favoritgenre. Och det finns en hel del som är bra skrivna, som gör att man håller andan tills boken är slut, enligt min åsikt då.

  2. Murakami har jag inte lyckats med heller, men tycker ändå han har något som lockar… Kanske försöker igen, men förstår absolut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s